Ron Meyer: De Blokland Code

Professioneel Schoonmaken 6, 2011

Schoonmaakland is in rep en roer. De schoonmaaksector heeft zijn eigen code. Vergeet Da Vinci. Blokland is de naam.

Kees Blokland, als nederige dienaar van de schoonmaaksector. De cirkel is rond zal ‘ome Kees’ denken (sinds we facebook-vrienden zijn, mag ik hem zo noemen…denk ik). Ooit op de werkvloer tussen de poetsdoeken, naar de NS-directie om daar vorig jaar weer met poetsdoeken geconfronteerd te worden. Opstandige nog wel. Zo opstandig dat ze hem brutaal op zijn nummer durfden te zetten. Met de Oscar voor de goedkoopst schoongemaakte toiletpotten, de zeer prestigieuze Gouden Drol (met vlaggetje), als absolute hoogtepunt.

Schoonmakers Amsterdam CS

Hoe groot het genot ook was om een robbertje met Blokland en co te vechten, het respect voor de man was al die tijd groot. En is dat nog steeds. Als geen ander staat Blokland voor zijn woord. Hij schaamde zich kapot toen de schoonmakers van Amsterdam CS hem tijdens een actie confronteerden met een schandalig slechte kantine. Er kwam een splinternieuwe.

Blokland verschuilde zich nooit. En daarom is hij de juiste man om de code te ‘trekken’.
De code is geen ode aan Kees Blokland. Maar voor wie denkt zich achter de code te kunnen verschuilen, doet er echter goed aan Blokland in gedachte te nemen. Als man van zijn woord, maar ook als ervaringsdeskundige.

Schoonmakersopstand

Wie echt denkt dat ‘de code tijd nodig heeft’ of ‘het nu wel even goed is’, heeft het hopeloos mis. De schoonmakers zijn eigenlijk pas begonnen. De schoonmakersopstand was de start, de code is een volgend stapje. Niets meer, niets minder. Want ‘ome Kees’ weet als geen ander: echte verandering komt niet van codes, maar van mensen…

Ron Meyer
Vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten

r.meyer@bg.fnv.nl
Twitter: @MeyerRon

Reageren?