Schoonmaakdiploma leerlingen Orion College

SVS - Orion College

Zo’n 25 leerlingen van praktijkschool Orion College in Amsterdam zijn na een opleidingstraject van ruim drie maanden geslaagd voor het SVS-examen Basisopleiding Schoonmaken.

Een deel van deze leerlingen zal aan het werk gaan bij het Amsterdamse schoonmaakbedrijf MAS Dienstverleners, het Orion College en bij schoonmaakbedrijven die voor de Rabobank werken. De opleiding werd gefinancierd door de Rabobank en MAS Dienstverleners.

Speciaal onderwijs

De geslaagden ontvingen 17 mei hun diploma tijdens een feestelijke uitreiking op het Orion College in Amsterdam, locatie Zuidoost. Deze locatie biedt voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen van 12 tot 20 jaar met een verstandelijke beperking en/of een hulpvraag op het gebied van gedrag.

Irma Brul, locatiedirecteur Orion College Zuidoost: “Wij leren ze dat schoonmaken een vak is en net zo belangrijk is als andere vakken. Schoonmaken hoort erbij en je moet het niet als straf zien. Bovendien komt schoonmaakkennis je hele leven van pas!”

Basisopleiding Schoonmaken

De pilot van het opleidingstraject werd begin 2013 gestart door het Orion College, MAS Dienstverleners en de Rabobank, in aanloop naar een officieel SVS-examen Basisopleiding Schoonmaken.

De leerlingen kregen elke dag drie uur les in praktisch, veilig en verantwoord schoonmaken volgens de microvezelmethode van schoonmaakbrancheopleider SVS. Charles Scholte, directeur SVS: “Deze leerlingen zijn een prachtig voorbeeld van dat het voor vso-leerlingen mogelijk is met hard werken een branche-erkend diploma te behalen. Voor de schoonmaakbranche liggen hier mooie uitdagingen. MAS Dienstverleners verdient een groot compliment hoe zij dit project heeft opgepakt.”

Branche-erkend diploma

Het is de eerste keer dat leerlingen van een praktijkschool het branche-erkende diploma Basisopleiding Schoonmaken halen. De leerlingen van het Orion College hebben standaard al wel lessen schoonmaken in hun vakkenpakket, maar voorheen ontvingen zij hiervan alleen een certificaat.

Rahma el Mouden, directeur MAS Dienstverleners: “De leerlingen waren ongelooflijk gemotiveerd en enthousiast. Ze zijn allemaal heel blij dat ze geslaagd zijn en dat ze een diploma krijgen, want dat verhoogt hun kansen op de arbeidsmarkt.”

Mas Dienstverleners

De geslaagde leerlingen worden twee jaar lang gevolgd in hun verdere carrière. Momenteel bekijken de samenwerkende partijen welke leerlingen er willen doorleren. MAS Dienstverleners kan hen de Vakopleiding Glazenwasser, Vakopleiding Gevelonderhoud of lager kaderopleiding Leidinggevende Schoonmaakonderhoud van SVS bieden.

De leerlingen die liever meteen aan het werk gaan krijgen een schoonmaakbaan aangeboden bij MAS Dienstverleners, de Rabobank of het Orion College.

De pilot van dit opleidingstraject met praktijkschoolleerlingen was zo succesvol dat er binnenkort een volgende groep start.

Informatie: www.orioncollegeamsterdam.nl, www.mas-dienstverleners.nl, www.svs-opleidingen.nl

Reacties

Één reactie op “Schoonmaakdiploma leerlingen Orion College”

  1. Anita Kast5 juni 2013 om 13:38

    Goed gedaan! Hopen dat er veel leerlingen zullen doorstromen. Veel succes met jullie verdere carriére!

Reageren?