Schoonmakers TU Delft bieden CvB petitie aan

FNV Bondgenoten in actie

Een delegatie van schoonmakers van de TU Delft gaat vanmiddag het college van bestuur 100 handtekeningen overhandigen. Ze voelen zich respectloos behandeld door de TU en willen met het bestuur in gesprek over ondertekening van de Code Verantwoord Marktgedrag door de TU, maar vangen telkens bot, meldt FNV Bondgenoten.

“Wij lopen tegen intimidatie, verslechterende arbeidsomstandigheden en oplopende werkdruk aan”, zegt Mustafa Hayaty, schoonmaker bij de TU Delft. “En we worden geïntimideerd als we ziek zijn of om extra taken uit te voeren en we mogen niet praten over de arbeidsomstandigheden op de werkvloer met TU medewerkers of met onze vakbond.

“Onze opkomstruimtes lijken soms op een bunker en een kopje koffie pakken mag vaak niet meer. We hebben veel collega’s zien vertrekken en we moeten met steeds minder mensen hetzelfde werk doen. Bij ziekte of vakantie komt er vaak geen vervangend personeel om het werk over te nemen. Daarnaast wordt het ons moeilijk gemaakt om ons te organiseren. Dit vinden wij respectloos.”

‘Werkdruk steeds verder omhoog’

De TU Delft is een grote en belangrijke opdrachtgever. Veel schoonmakers werken al 20 jaar en in een enkel geval zelfs 40 jaar voor de TU. Als gevolg van aanbestedingen hebben zij al voor meerdere schoonmaakbedrijven gewerkt.

Per 1 januari 2012 heeft de TU nieuwe, tweejarige overeenkomsten gesloten met maar liefst vier schoonmaakbedrijven. Een gevolg van deze aanbestedingen is, dat de werkdruk over de jaren heen steeds verder omhoog is gegaan, aldus FNV.

Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Ook in 2007 voerden schoonmakers acties en zijn er gesprekken geweest met de TU. De naleving van de CAO en de stijgende werkdruk waren toen onderwerp van gesprek. Nu, zes jaar later, spelen nog steeds dezelfde problemen.

De schoonmakers willen dat de TU de Code Verantwoord Marktgedrag ondertekent. Die is opgesteld door werkgevers, vakbond en opdrachtgevers na de landelijke schoonmaakstaking in 2010.

De Code doet een appel op het maatschappelijke verantwoordelijkheidsbesef van alle betrokkenen. Bijna alle grote werkgevers en opdrachtgevers (overheid, bedrijven, universiteiten) in Nederland hebben deze code ondertekend. Behalve de TU Delft.

FNV Bondgenoten helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.

Informatie: www.fnvbondgenoten.nl

Reageren?