Plaagdierbeheersing: Nieuwe Europese regelgeving

muis

Op 1 september 2013 treedt de nieuwe Biocide Directive in werking. Deze Europese wetgeving gaat de beperking van giftige stoffen nog verder reguleren. Ook bestrijdingsmiddelen vallen daar onder. Deze ontwikkeling vraagt om een andere focus in de strijd tegen plaagdieren.

Biocide Directive

“De nieuwe Biocide Directive is bedoeld om duurzame plaagdierbeheersing verder te stimuleren”, aldus Jenno Brookman. Brookman volgt als levensmiddelentechnoloog en specialist plaagdierbeheersing bij Lagerwey bestrijding en bescherming de ontwikkelingen in de plaagdierbranche op de voet. Hij ziet grote voordelen in deze nieuwe wetgeving: “De invoering van deze wetgeving is het ideale moment om de huidige manier van bestrijding volledig om te draaien en de focus te leggen op honderd procent duurzame beheersing en de zekerheid van een plaagdiervrije omgeving.”

Duurzame preventie

De meest effectieve methode van plaagdierbeheersing is volgens Brookman die waar geen bestrijding nodig is. Brookman: “De strijd tegen plaagdieren kan alleen op een duurzame manier gewonnen worden als we de aanpak naar een hoger niveau te tillen. Dus niet meer de focus leggen op bestrijding, maar door middel van een stevig gefundeerd plan werken aan duurzame preventie. Wat er niet is, hoef je immers ook niet te bestrijden.

“Integrated Pest Management is de basis voor deze aanpak: de toekomst is het beheersen van de factoren die ongedierte veroorzaken. Dit impliceert een definitief afscheid van plaagdieren en daar sta ik voor in.”

Zonder gif

Brookman is op dit moment bezig om deze aanpak van plaagdierbeheersing verder te verankeren door binnen Lagerwey bestrijding en bescherming een adviesafdeling op te zetten. “Het besef dat goede preventie de sleutel is om definitief af te rekenen met plaagdieren is niet nieuw. Alleen zien we in de praktijk dat veel plaagdierbestrijders toch blijven steken op het bestrijden zonder de oorzaak aan te pakken. Onze adviesafdeling ondersteunt klanten actief bij het opzetten en beheren van een preventieplan.

“Uiteraard voldoet dit aan de strenge voedselveiligheidseisen zoals BRC, IFS, AIB, ISO22000 serie en GMP+. Wij worden ook steeds vaker bij een verbouwing of nieuwbouw betrokken om advies te geven over maatregelen die ongewenste bezoekers buiten de deur houden. Op deze manier werken we met diverse partijen aan een effectieve, duurzame plaagdierbeheersing zonder gif.”

Lagerwey bestrijding en bescherming

Lagerwey bestrijding en bescherming is expert op het gebied van ongediertebestrijding en werkt door heel Nederland. Hierbij ligt de nadruk op een snelle, effectieve en duurzame oplossing. De specialisten van Lagerwey bestrijding en bescherming ontzorgen de klant met een totaalpakket.

Informatie: www.lagerweybv.nl

Reageren?