VSR: Banen-lopen beste vlakmopmethode

Vloeronderhoud volgens VSR

De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) heeft onderzoek laten uitvoeren naar de lichamelijke belasting van diverse methoden van vlakmoppen. Banen-lopen blijkt de minste belasting te geven; de achtjesbeweging levert meeste fysieke belasting.

Vlakmoppen

In de dagelijkse schoonmaakpraktijk is vlakmoppen een veel toegepaste manier om vloeren te reinigen. Bij vlakmoppen wordt de vloer afgenomen met behulp van een uitgewrongen vlakmop, waardoor losliggend vuil en licht aangehechte verontreinigingen weggenomen worden. In de dagelijkse praktijk worden bij het moppen verschillende bewegingstechnieken toegepast.

VSR heeft onderzocht welke methode van vlakmoppen de minst schadelijke belasting van het lichaam van een schoonmaker/schoonmaakster oplevert. Daartoe zijn vijf methoden onderzocht:

  • Banen-lopen
  • Achtjesbeweging
  • Stofzuigbeweging met de armen
  • Stofzuigbeweging wiegend, zijwaarts lopend
  • Stofzuigbeweging wiegend, achterwaarts lopend

Stofzuigbeweging

Uit het onderzoek blijkt dat de totale fysieke belasting van banen-lopen lager is dan bij de andere vlakmopmethoden. De achtjesbeweging scoort het meest ongunstig terwijl de methoden van de stofzuigbeweging alle drie tussen banen lopen en de achtjesbeweging in zitten.

De uitkomsten van het onderzoek worden aan de belanghebbende werkgevers- en werknemersorganisaties en opleidingsinstellingen in de schoonmaakbranche toegestuurd zodat zij zo nodig op basis van de uitkomsten actie kunnen ondernemen.

Informatie: www.vsr-org.nl

Reageren?