Sanitaire hygiëne op vakantie

Handen wassen

Het komt regelmatig voor dat Nederlanders op hun vakantieadres na een paar dagen last krijgen van buikgriep of andere infecties. Vaak zoekt men de oorzaak in het ongewone eten in het buitenland, de beperkte keukenhygiëne of de kwaliteit van het drinkwater. Toch blijkt vaak het toiletbezoek onderweg naar het vakantieadres de veroorzaker van het ongemak.

Bacteriën

Onderweg naar hun vakantiebestemming worden reizigers geconfronteerd met zeer druk bezochte toiletten die niet altijd hoog frequent worden schoongemaakt. Hierdoor worden deze ruimten een kern bij de verspreiding van bacteriën. Doordat dit besef te laag is en er niet juist wordt gehandeld in dit soort situaties lopen reizigers onnodige infecties op.

Slim op reis, gezonde vakantie

Om meer aandacht te krijgen voor het juiste gebruik van drukbezochte toiletten onderweg lanceert 123toilet de landelijke campagne: “Slim op reis, gezonde vakantie.”

De kans op infecties en besmetting neemt aanzienlijk af door de volgende praktische tips te volgen:

 • Openbaar toilet
  Raak bij een bezoek aan een openbaar toilet min mogelijk aan. Kranen, knoppen en deurklinken bevatten de meeste bacteriën, tot wel honderd maal meer dan de toiletbril. Als de kraan en omgeving onhygiënisch uitziet kunt u ook overwegen uw handen elders te wassen.
 • Geen ‘open zeep’
  Gebruik geen ‘open zeep’ in openbare toiletten. Vooral in het buitenland kom je nog wel eens een gewoon stuk zeep tegen dat in de warmte door misschien wel honderden mensen gebruikt is. Spoel in zo’n geval dan uw handen alleen goed af met water.
 • Kraan
  Als u uw handen heeft gewassen draai de kraan dan dicht met een papieren handdoek. Iedereen heeft immers ook de kraan aangeraakt met vieze handen. Open bij het verlaten van de toiletruimte de deur bij het liefst ook met een papieren handdoekje.
 • Antibacteriële handgel
  Neem een antibacteriële handgel mee op reis. Dit is ideaal om regelmatig uw handen mee te ontsmetten, onafhankelijk of er schone sanitaire voorzieningen beschikbaar zijn. U heeft geen water nodig en het wordt vaak verpakt in kleine handige flesjes. Gebruik het regelmatig, zeker als u veel in het openbaar heeft aangeraakt en in ieder geval na elk toiletbezoek.
 • Etenswaren
  Neem geen etenswaren mee in een toiletruimte. Het zal u verbazen hoe vaak mensen een toilet bezoeken met een appel, broodje, koffiebekertje of drinkflesje in de hand. Bedenk dat u (waarschijnlijk) een bacterierijke omgeving gaat bezoeken.
 • Geen blote voeten
  Voorkom dat u een openbaar toegankelijk toilet bezoekt op blote voeten of met open schoenen (slippers). Het liefst ook niet bij toiletten op het strand. De reiniging van deze toiletten is over het algemeen zeer minimaal. Bacteriën nestelen zich tussen uw tenen en nagels en verspreiden zich tevens door bijvoorbeeld uw auto, caravan of uw vakantieverblijf.
 • Kinderen
  Laat kinderen nooit ‘even’ alleen in een toiletruimte bijvoorbeeld als u zelf het kleine kamertje bezoekt. Kinderen raken in een korte tijd heel veel aan waardoor de verspreiding van bacteriën razendsnel gaat. Omdat kinderen ook nog minder weerstand hebben en vaker in hun ogen wrijven dan volwassenen zijn buikgriep en ooginfecties vaak het gevolg. Laat kinderen ook geen knuffels meenemen naar het toilet.

‘Slim op reis, fijne vakantie!’ is een initiatief van 123toilet.nl.

Informatie: www.123toilet.nl

 

Reageren?