Toilethygiëne parkeerplaatsen ondermaats

SCA Tork - vies toilet

Volgens bijna driekwart van de Nederlandse vakantiegangers is het slecht gesteld met de toiletfaciliteiten van parkeerplaatsen, wegrestaurants en tankstations. Vooral onhygiënische toiletten (91%), ontbrekend wc-papier (81%) en onfris ruikende toiletruimtes (76%) leiden tot irritatie.

Bij het aantreffen van vieze wc’s onderweg, stelt meer dan de helft van de autorijders het toiletbezoek liever uit tot een schonere gelegenheid zich voordoet. Bijna twee derde verkiest de buitenlucht wel eens boven de aangeboden toiletfaciliteiten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van hygiëne-aanbieder Tork. De fabrikant van tissues- en hygiëne-oplossingen vraagt hiermee aandacht voor regelmatig onderhoud en betere hygiëne van toiletfaciliteiten langs de snelweg.

Vies toilet tijdens autorit

Tijdens de autorit naar de vakantiebestemming ergert de Nederlander zich het meest aan vieze wc’s onderweg (60%), files (59%) en slechte eetgelegenheden (18%). Naast onhygiënische toiletten zijn ook de gebrekkige mogelijkheden voor het handen wassen een bron van irritatie.

45% zegt het storend te vinden wanneer zij de handen niet af kunnen drogen. Bijna 40% vindt ontbrekende of groezelige handzeep het meest vervelend. Dus verzint Nederland slimme oplossingen om hier zo min mogelijk hinder van te ondervinden. De vakantieganger vermijdt het contact met de toiletbril (80%), neemt een eigen voorraad wc-papier mee op reis (74%) en reinigt de handen achteraf extra zorgvuldig met desinfecterende handgel (69%).

Toiletfaciliteiten Frankrijk het slechtst

Acht van de tien ondervraagden gaat wel eens met de auto op vakantie en daarmee is de auto onder Nederlandse vakantiegangers het populairste vervoersmiddel.

Hoewel maar liefst 92% van de weggebruikers zich verantwoordelijk voelt om de toiletruimtes waar zij tijdens de autorit gebruik van maken netjes te houden, zijn volgens 70% van de ondervraagden de faciliteiten toch ondermaats.

Vooral de Franse toiletgelegenheden hebben een slechte staat, gevolgd door Spanje en Italië. De Duitse, Nederlandse en de Deense faciliteiten komen het beste uit de test. Om te kunnen bepalen hoe hygiënisch de toiletten precies zijn, hecht meer dan de helft van de Nederlanders veel waarde aan een schoonmaakrooster.

Sanitaire ruimte beter inrichten

Uit diverse studies van Tork door de loop der jaren blijkt dat met name de inrichting van de sanitaire ruimte al snel een verschil maakt. Ook nu weer kiest meer dan 50% van de Nederlanders voor papieren handdoekjes als beste handendroogmethode en is voldoende toiletpapier en een schoon zeepsysteem prioriteit.

 

Handen drogen

“Met de juiste systemen -voorzien van ruime capaciteiten en voldoende gebruikersgemak- krijgen bezoekers een betere indruk van de faciliteiten. Ook worden gebruikers hierdoor in staat gesteld de ruimte netter achter te laten.

“Vooral in toiletruimtes van openbare gelegenheden als parkeerplaatsen, tankstations en wegrestaurants zijn bovengemiddeld veel bacteriën aanwezig. Uit onderzoek van de University of Westminster in Londen blijkt, dat papieren handdoekjes vanuit hygiënisch oogpunt effectiever zijn dan andere handendroogmethoden,” aldus Renee Remijnse, marketing manager bij Tork.

Informatie: www.tork.nl

Reageren?