Kärcher reinigt monument

Karcher - Polar Bear

Kärcher start later deze week nog met de reiniging van de ‘polar bear’, het monument op de Kade in Roosendaal dat herinnert aan de bevrijding van de gemeente op 30 oktober 1944. Het gemeentebestuur zette onlangs het licht op groen voor het in eer herstellen van de oorspronkelijk spierwitte ijsbeer.

De zuil met de ijsbeer die uitkijkt over Roosendaal, werd op 5 mei 1960 officieel onthuld als eerbetoon aan de ‘Polar Bears’, de regimenten die Roosendaal bevrijdden van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. De spierwitte ijsbeer op een zuil van zwarte natuursteen is, onder invloed van meer dan 50 jaar weersinvloeden en luchtvervuiling, helemaal verkleurd.

Rini Wagtmans

“Daar zijn de Engelse oorlogsveteranen helemaal niet blij mee”, aldus Rini Wagtmans. “Het monument is een belangrijke herinnering aan wat toen gebeurde. Ik vond het dan ook niet meer dan normaal om mijn contacten bij reinigingsspecialist Kärcher aan te spreken.”

Wagtmans lacht: “Kärcher is hiermee trouwens niet aan zijn proefstuk toe. In 2010 maakte het bedrijf de Euromast in Rotterdam schoon, eerder werd ook al cultureel erfgoed als de Brandenburger Tor in Berlijn en het Christusbeeld in Rio de Janeiro bij wijze van culturele sponsoring professioneel gereinigd.”

Mobiele trailer

Een team van twee Kärcher-medewerkers gaat gedurende één dag aan de slag. Er wordt een mobiele trailer gebruikt die, voorzien van een eigen watertank en een brandstofaangedreven hogedrukreiniger, volledig autonoom werkt.

Rini Wagtmans: “Binnenkort is de Polar Bear weer mooi wit. Reinigingsmiddelen zet Kärcher daarbij niet in, er wordt gereinigd puur met de kracht van water. Da’s wel zo milieuvriendelijk!”

Informatie: www.karcher.nl

Reageren?