‘Nederlanders hebben vieze handen’

Handen wassen

De meeste Nederlanders hebben vieze handen omdat zij deze niet goed en te weinig wassen. Drie kwart wast zijn handen te weinig en als ze gewassen worden gebeurt dit ook nog eens veel te kort. Mannen wassen hun handen minder vaak dan vrouwen maar doen dit wel weer beter dan vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek onder 1007 deelnemers aan het Nationaal Toilet Onderzoek.

Internationale handenwasdag

Vandaag (dinsdag 15 oktober) is het internationale handenwasdag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor een goede handhygiëne.

Volgens de internationale standaard dient iedereen zijn handen in ieder geval na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd te wassen met een minimum van 6 maal per dag en dit minimaal 20 seconden lang. Slechts 10% van de Nederlanders voldoet aan deze minimum eisen.

Helft mannen wast maar drie keer per dag

Ruim de helft van alle mannen wast zijn handen hooguit drie maal per dag (12% zelfs helemaal niet of maar eenmaal per dag). Mannen lijken echter wel voor efficiëntie te kiezen want ze wassen hun handen wel langer dan vrouwen. Bijna de helft van alle vrouwen wassen hun handen 4-5 maal per dag, net onder het internationale minimum.

Griep

De uitkomsten van het onderzoek zijn vooral ongunstig met de winterperiode in aantocht waarin griepgevallen vaker voorkomen. Doordat de verspreiding van virussen vooral via de handen razendsnel verloopt zal dit waarschijnlijk extra griepgevallen opleveren.

Dinsdag 15 oktober wordt voor de zesde keer de internationale handenwasdag gehouden. Deze dag is erop gericht mensen ervan bewust te maken dat goed handen wassen met water en zeep belangrijk is in de strijd tegen de verspreiding van virussen en ziekten. De eerste wereld handenwasdag werd gehouden op 15 oktober 2008, ondersteunt door de VN.

Informatie: www.123toilet.nl

Reageren?