Toilet schokt bezoekers Kalverstraat

SCA Soedanees toilet in de Kalverstraat

Amsterdammers, dagjesmensen en toeristen in de Amsterdamse Kalverstraat kunnen deze week zelf ervaren hoe het zou zijn om hun behoefte te doen op een traditionele ‘wc’ uit Zuid-Soedan. De actie is een initiatief van SCA Hygiene Products (Tork & Edet) en Oxfam Novib in samenwerking met toiletwinkel 2theloo.

Door een Soedanees toilet in de drukste straat van Nederland te etaleren, kan iedereen het contrast met onze omstandigheden met eigen ogen zien. De actie vindt plaats in het kader van World Toilet Day op 19 november, de dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de noodzaak van goede sanitatie en hygiëne.

Soedanees toilet

Of veel mensen daadwerkelijk gebruik zullen maken van het tijdelijke aanbod is zeer de vraag. Het contrast met de goede hygiënische omstandigheden in de Amsterdamse vestiging van 2theloo kan bijna niet groter zijn.

Oxfam Novib, die met het SCA project ‘Hygiëne Helpt’ werkt aan onderwijs-mogelijkheden en betere sanitaire voorzieningen, steunt de actie: “We laten het verschil zien tussen onze schone hygiënische sanitaire voorzieningen in Nederland en de erbarmelijke situatie in Soedan. Daarbij moet je echt denken aan smerige en open omstandigheden, geen toiletpapier of stromend water, krioelende beesten en stank”, aldus Marie-Julie Alberda, manager zakelijke markt bij Oxfam Novib.

SCA Hygiene Products

Opvallend is dat er in Europa en Noord-Amerika nog veel onwetendheid bestaat over zowel de omvang als de ernst van de wereldwijde situatie, zo blijkt uit onderzoek van hygiënemerken Tork en Edet, beiden onderdeel van SCA Hygiene Products.

Onder ruim 8.000 respondenten uit verschillende Europese landen is onderzocht hoe er gedacht wordt over problemen zoals gebrek aan sanitaire voorzieningen. Vieze toiletten, of het geheel ontbreken van sanitair, zorgt voor enorme verspreiding van ziekten zoals cholera, diarree en worminfecties. Aan de gevolgen hiervan sterven wereldwijd jaarlijks 1,6 miljoen mensen en dagelijks 4.000 kinderen. Als autoriteit op het gebied van hygiëne en als één van de grootste aanbieders van hygiëne-oplossingen, grijpt SCA World Toilet Day aan om de problematiek – letterlijk – te etaleren.

Hygiëne helpt

Gertie Eikenaar, directeur communicatie bij SCA Hygiene Products, zegt over de actie: “We kunnen het ons niet voorstellen, maar een toilet op een school in Noordoost Afrika is echt een uitzondering. Vergelijk dat eens met de omstandigheden hier! En dat terwijl het probleem relatief eenvoudig op te lossen is. Iedereen ter wereld zou toegang moeten hebben tot veilig drinkwater, goede sanitatie en hygiëne. Vanuit die gedachte werken we samen met Oxfam Novib aan duurzame oplossingen voor dit probleem en hopen we een stap verder te komen in de strijd tegen kindersterfte door slechte sanitaire voorzieningen.”

Informatie: www.sca.comwww.oxfamnovib.nl

Reageren?