CleanNed introduceert nieuwe organisatiestructuur

CleanNed

Kleine operationele units die hun eigen broek ophouden, ondersteund door een servicebureau. Oftewel, de organisatie ‘omgedraaid’. Dat is kort beschreven de opzet van het nieuwe CleanNed, een pionier in de schoonmaakbranche. Dit bedrijf, met drie werklocaties in Noord-Brabant, herstructureert zich om met een compleet nieuwe, inventieve aanpak de markt te bestormen. De kernwoorden: simpeler, socialer, goedkoper.

CleanNed bestaat sinds 2008 en maakte tot voor kort deel uit van SecNed Security and Cleaning, een Brabants bedrijf met een beveiligings- en schoonmaaktak. De eerste discipline wordt nu afgestoten, zodat het bedrijf zich volledig kan concentreren op schoonmaak- en aanverwante activiteiten. Dit gebeurt vanuit de drie werklocaties Uden, Roosendaal en Bergen op Zoom. De hernieuwde focus gaat gepaard met een nieuwe aanpak, gebaseerd op een inventieve filosofie. Hiermee verwacht CleanNed het verschil te maken in de schoonmaakbranche.

Onderscheidend vermogen

“Er is veel aan de hand in de schoonmaakbranche”, vertelt Ad Hartman, directeur van CleanNed. “Tarieven staan onder druk, het ziekteverzuim is hoog, er is veel verloop, de kwaliteit is niet al te best en de overheid neigt naar inbesteden. Veel van die ontwikkelingen hebben te maken met de manier waarop er gewerkt wordt in onze branche. Bedrijven zijn te groot geworden en hebben hun focus verloren. Ik ben ervan overtuigd dat het anders kan. Kleiner, menselijker en simpeler. CleanNed neemt nu het voortouw daarin.”

Doordachte organisatiestructuur

Die andere aanpak blijkt in de eerste plaats uit de organisatiestructuur. Die is volledig omgedraaid: niet meer top-down, maar bottom-up. CleanNed bestaat uit compacte, zelfstandig opererende units. Elke unit is een afzonderlijke entiteit, die haar eigen broek ophoudt en zelf verantwoordelijkheid draagt. Een meewerkend coördinator coördineert deze unit. “Kleine teams die vanuit hun eigen kracht werken, dat is de opzet”, legt Ad Hartman uit. Een algemeen servicebureau staat ten dienste van de units en ondersteunt ze door onder meer de promotie, administratie, inkoop en offertes te verzorgen. “Klein is het nieuwe groot”, verklaart Ad Hartman. “De focus ligt nu waar die hoort te zijn, op de uitvoering. Zo maken we van CleanNed een bedrijf zonder managers, grote auto’s en dikke salarissen.” Schoonmaakbedrijven die deze aanpak onderschrijven, kunnen zich aansluiten bij CleanNed en – al dan niet in een combinatie – een eigen operationele unit vormen. Op dit moment zijn er drie units actief, in de regio’s Oost-Brabant, Zuid-Brabant, en West-Brabant.

Meer dan schoonmaken

Ook qua werkzaamheden onderscheidt CleanNed zich van de massa. Het bedrijf beperkt zich namelijk niet alleen tot schoonmaakwerk. “We verzorgen ook andere services, zoals cateringondersteuning, receptieservice en post- en reprowerk”, aldus Ad Hartman. “Ontzorgen noemen wij dat. We kijken samen met de klant welke werkzaamheden er nog meer liggen. Door schoonmaakwerk te combineren met die andere taken, voorkomen we verlies van productie-uren en houden we het werk afwisselend en aantrekkelijk voor onze mensen. Afwisseling en motivatie zorgen voor een betere kwaliteit, en minder verloop en verzuim. In het verlengde daarvan kun je stellen dat taken combineren effectief en kostenbesparend werkt: voor onze mensen, onze opdrachtgevers en ons bedrijf.”

Mensgerichte aanpak

CleanNed combineert deze filosofie met een mensgerichte werkwijze, minder regels, aandacht voor duurzaamheid en focus op dagschoonmaak. “Wij maken schoonmaak simpeler en socialer”, aldus Ad Hartman. “Zo zijn wij een van de weinige organisaties in onze branche die in principe geen avondschoonmaak aannemen. Avondschoonmaak is slecht voor onze medewerkers, slecht voor onze opdrachtgevers en uiteindelijk ook slecht voor ons. Door zaken net even anders te doen en onze mensen aandacht, waardering en afwisseling te bieden, creëren we interessante voordelen. Het resultaat: een grotere klanttevredenheid, een positief imago en een beter financieel resultaat.”

CleanNed Cleaning and Services werkt vanuit Uden, Roosendaal en Bergen op Zoom. Meer weten? Of interesse in de mogelijkheden om aan te sluiten bij het concept?
Kijk dan op www.cleanned.nl.

 

 

Tags:

Reageren?