Boardroom juli/augustus 2013

PS Boardroom

Curriculum Vitae

Naam
Johan Tops

Geboortejaar
1976

Bedrijf
Ecover Professional Europe

Functie
Business Unit Manager

Bij dit bedrijf sinds
2006

In deze functie sinds
2012

Aantal medewerkers
300 (Ecover Group)

Wanneer was u het gelukkigst?
Met de geboorte van mijn derde zoontje Flor Fons, 12 juni 2009. Tijdens bevalling ging er iets mis en even dachten we dat we het kind zouden verliezen, maar door de vakkundige inzet van het medisch team kwam alles toch prima in orde. Geluk en verdriet liggen soms héél dicht bij elkaar.

Wat is uw grootste prestatie?
Mijn beginjaren bij Ecover vanaf de opstart van Ecover Professional van ongeveer niets tot het behalen van de kaap van één miljoen Euro omzet. Ik ben ervan overtuigd dat voor heel veel bedrijven de “één miljoen kaap” bijzonder moeilijk is en veel inzet, marktkennis, geluk en creativiteit vergt.

U mag een ding aan uzelf veranderen. Wat zou dat zijn?
Mijn gulzigheid. Ik kan als goede Belg enorm genieten van een goed glas wijn of een copieuze Bourgondische maaltijd. Niet goed voor mijn lijf en niet goed voor mijn ecologische voetafdruk. Na een inspirerend gesprek met een Nederlandse collega ben ik sinds kort flexitariër om mijn voetafdruk te verkleinen.

Waar bent u bang voor?
Ik ben opgegroeid in een ondernemende en complexloze omgeving waar ik leerde om niets te vrezen in het leven. Een bekende Belgische toppleiter schreef ooit “Een mens is het meest angstig van de angsten die hij vreest.” Deze quote is me altijd bijgebleven en ik volg deze redenering volledig.

Welke verleiding kunt u niet weerstaan?
Rock Werchter, het beste festival ter wereld en tevens de start van de zomer waar ik sinds mijn jeugd jaarlijks vier dagen lang geniet van de muziek en stevig feesten met vrienden.

Welke eigenschap waardeert u het meest in een persoon?
Inzet onder het motto ‘going the extra mile’.

Wat is uw dierbaarste materiële bezit?
Mijn smartphone. Zo ben ik continu in contact met mijn netwerk en wereld. Ik zou echt geen dag meer zonder kunnen.

Welk boek heeft u het laatst gelezen?
De mythe van de groene economie van Anneleen Kenis en Matthias Lievens. Het is een echte eye-opener, toch volg ik hen maar in een aantal redeneringen. In tegenstelling tot de auteurs bekijk ik de toekomst hoopvol en positief.

Wat zou u willen veranderen in de schoonmaakbranche?
Ik ben een grote pleitbezorger van meer duurzaamheid in de schoonmaakbranche. Opdrachtgevers zouden schoonmaakbedrijven moeten stimuleren om duurzame criteria mee op te nemen in de tenders. Daarnaast is er een rol voor de nationale en Europese overheden om tot duurzaam inkopen hard te maken en uit te voeren. Helaas is de contractprijs vaak nog 90 procent van het gewicht in de beslissing. Zo creëer je op lange termijn sociale en ecologische wantoestanden want duurzaamheid heeft altijd een bepaalde prijs.

Vraag via twitter:
@SabineAalbers: Hoe denkt u mij te kunnen overtuigen dat de producten van Ecover goed genoeg zijn?

Tops: ‘Ecover gebruikt al meer dan dertig jaar de kracht van de natuur in haar ecologisch productassortiment. Via geijkte industrietests tonen we objectief aan dat onze ecologische producten even performant zijn in vergelijking met conventionele reinigers van petrochemische origine. Niet voor niets behaalden we voor het basisgamma het Europese Ecolabel waarvoor een onafhankelijk geaccrediteerd lab aantoonde dat onze producten even performant zijn als de geldende marktreferentie.’