Zonnepanelen kans voor glazenwassers

Remko Zaeijen ,Nasserie Makhlouf ,Thys Vaes op dak bij zonnepanelen

Hoewel vaak wordt gezegd dat zonnepanelen zelfreinigend zijn, is het in de praktijk verstandig om panelen wel te wassen. Het bedrijf zonnepanelen- wassen.nl brengt vraag en aanbod op dit gebied bij elkaar. Voor glazenwassers brengt deze nieuwe markt in ieder geval veel kansen met zich mee.

Dat er bij glazenwassen meer komt kijken dan een ladder tegen de muur zetten, is inmiddels wel bekend. Het wassen van zonnepanelen is een veel minder bekende vorm van specialistische reiniging. En doordat het aantal vierkante meters zonnepanelen de laatste jaren forst stijgt, is het een kans voor bedrijven die zich momenteel bezighouden met traditionele glasbewassing.

Remko Zaeijen en Nasserie Makhlouf zien dat de vraag naar de bewassing van zonnepanelen toeneemt, zowel vanuit de consumentenmarkt als de professionele markt, maar zij constateerden ook dat het lastig was om goed en professioneel aanbod te vinden. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, richtten zij zonnepanelen-wassen.nl op. De site ging eind november online.

Onderhoud

In de afgelopen jaren is het aantal zonneinstalaties in Nederland sterk toegenomen. Uit cijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland blijkt dat in juli van dit jaar in totaal 93.233 zonnepaneelinstallaties zijn geregistreerd. Dit komt neer op een totaal vermogen van 347 Megawatt. Dit aantal Megawatts staat gelijk aan de energiebehoefte van ongeveer 400.000 huishoudens.

In de afgelopen jaren zijn er veel bedrijven die zich gestort hebben op het leveren en installeren van de zonnepanelen. Daar zaten volgens Zaeijen ook veel ‘cowboys’ tussen. Bedrijven die vooral veel panelen wilden verkopen en installeren, maar zich niet druk maakten over de aftersales en service. Zaeijen: ‘Panelen worden vaak verkocht als zelfreinigend, maar dat is niet helemaal terecht en dus moeten bezitters van zonnepanelen toch rekening houden met onderhoudskosten.’

Rendement

De panelen zijn in zekere zin ook zelfreinigend, toch krijgt ieder paneel – zo blijkt uit onderzoek – te maken met een rendementsverlies van twee tot drie procent per jaar. Afhankelijk van de locatie kan dit verlies zelfs nog groter zijn. Zaeijen: ‘Zonnepanelen zijn altijd bedekt met een oneffen glas. Natuurlijke spoeling, door regenwater, in combinatie met wind zorgt ervoor dat veel vuil verdwijnt. Maar in de loop van de tijd worden de panelen toch steeds viezer. Zaken als fijnstof, zandstormen en vetten en oliën uit de schoorsteen kunnen er voor zorgen dat dit proces nog sneller verloopt. Het vuil heeft veel invloed op het rendement van de panelen.

Daarom is het erg belangrijk om de panelen goed te onderhouden.’ Naast de hier genoemde oorzaken, kan een paneel ook sneller vies worden omdat het verkeerd, of niet onder de ideale omstandigheden geplaatst is. Zaeijen: ‘De meeste panelen worden geplaatst met een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden.

Daar is ook meer natuurlijke spoeling aanwezig. Verkeerde plaatsing zorgt ervoor dat de panelen niet goed schoon worden’ Makhlouf vult aan: ‘Zonnepanelen worden verkocht als zelfreinigend. En dat is deels ook gewoon zo. Maar het rendement is gewoon beter als je ze wel reinigt. Bovendien kan niet alles door regen worden gereinigd. Denk bijvoorbeeld aan vogelpoep, of bijvoorbeeld zoutneerslag in het kustgebied.’

Nasserie Makhlouf & Remko Zaeijen Zonnepanelen-wassen.nl

Zonnepanelen zijn gevoelig

Het wassen van zonnepanelen is meer dan alleen een ladder tegen de goot en met een spons langs de panelen gaan. Er moet worden voldaan aan de regels voor werken op hoogte, en omdat zonnepanelen gevoelig zijn moet er ook goed opgelet worden hoe er met de panelen omgegaan wordt.

Zaeijen: ‘Voor het wassen van zonnepanelen moet je een goede uitusting hebben om het geen dure klus te laten worden. Vaak kan het vanaf de grond, maar daarvoor moet je wel de juiste middelen hebben. Wij zien dat de traditionele glasbewassingsbedrijven steeds vaker in dit gat springen. Maar de markt is ook nog ondoorzichtig.’ Een simpele zoekopdracht op google levert inderdaad veel resultaten op.

Het valt bovendien op dat de prijzen sterk uiteen lopen. Makhlouf: ‘Je kan van consumenten en bedrijven niet verwachten dat zij verstand hebben van het wassen van zonnepanelen. Het is voor hen lastig om hun weg te vinden in deze ondoorzichtige markt. Met ons initiatief willen wij daar wat aan doen. Wij kunnen bijdragen aan het volwassen worden van deze nieuwe markt.’

Onontgonnen markt

Voor glazenwassers biedt deze nieuwe markt een kans, omdat het nog ontontgonnen gebied is. Zaeijen: ‘Er zijn meer dan 90.000 installaties, en het overgrote deel van de bezitters van deze installaties is zich nog onvoldoende bewust van het feit dat bewassing noodzakelijk is. Wij zullen ons best doen om bij te dragen aan deze bewustwording. Hierdoor ontpopt zich een nieuwe markt die kan bijdragen aan groei. De investering om je te specialiseren is relatief laag (zie kader, red), het is in onze ogen dan ook een kans en ik hoop dan ook dat veel bedrijven de stap wagen en zich bij ons  aansluiten. De markt is dan niet alleen nieuw, maar ook overzichtelijk. En dat draagt bij aan de professionele uitstraling.’

Beoordelen

Het systeem van zonnepanelen-wassen.nl werkt relatief eenvoudig. Zaeijen: ‘Bedrijven die zich richten op het bewassen van zonnepanelen kunnen zich bij ons inschrijven. Zij kunnen dan aangeven in welke regio zij actief zijn. Op het moment dat een geïnteresseerde, dit kunnen zowel consumenten als bedrijven zijn, een offerte aanvraagt dan krijgen deelnemers in de betreffende regio automatisch een bericht. Zij kunnen dan op basis van de specificaties een offerte doen. De klant krijgt vervolgens alle offertes in een overzicht en kan de gewenste keuze maken. Dit hoeft niet alleen op basis van prijs te gaan, maar kan ook op basis van de beoordeling op onze site.’ Makhlouf: ‘We zien in de praktijk dat mensen tot soms wel veertig procent kunnen besparen op de offerte. Omdat wij werken met een beoordelingssysteem is het eenvoudig te zien of de prijsduiker ook daadwerkelijk kwaliteit levert. Dat is een enorme toegevoegde waarde voor onze klanten’.

Onderscheiden

Voor glasbewassingsbedrijven werkt dit initiatief positief, ziet Makhlouf: ‘Zij kunnen zich onderscheiden door hun werk goed te doen. Meedoen is ook zonder al te veel risico. Er is geen offertevergoeding maar een leadvergoeding, dus een ondernemer hoeft alleen te betalen op het moment dat onze dienst ook daadwerkelijk opdrachten genereert. De drempel om mee te doen is op die manier erg laag. Dat maakt het voor bijvoorbeeld startende ondernemers aantrekkelijk om mee te doen.’ Voor klanten van het bedrijf is het volledig gratis om mee te doen. Zaeijen: ‘De consument kan nadat de opdracht is uitgevoerd een reactie achter laten op de website. Zo kan men aangeven of men tevreden was met onze dienstverlening en met de diensten die ingekocht zijn.’

 

Techniek

Zonnepanelen zijn kwetsbaar en kunnen het best door professionals gewassen worden. Bedrijven die zich hierin willen specialiseren doen er goed aan om zich te verdiepen in de methodiek. Voor het wassen van zonnepanelen mag een zachte borstel gebruikt worden, voor hardnekkiger vuil is een spons ook goed. Het is verboden om een schuurspons te gebruiken, deze kan blijvende schade toebrengen aan het glas. Ook het gebruik van een hogedrukreiniger is niet toegestaan. Door de hoge waterdruk kan er water tussen het glas en de zonnecellen komen, dit zal de panelen beschadigen waardoor de opbrengst direct af zal nemen. Voor het gebruik van chemie is het ook raadzaam om eerst informatie in te winnen. Ook chemie kan zonnepanelen aantasten waardoor deze kapot kunnen gaan of het rendement kan afnemen. Groothandels die zich richten op de glazenwassersbranche kunnen u vaak ook verder helpen in de juiste benodigdheden voor het bewassen van zonnepanelen

Bedrijven die zich willen aanmelden kunnen naar www.zonnepanelen-wassen.nl

 

 

Reacties

2 Reacties op “Zonnepanelen kans voor glazenwassers”

 1. Jeroen Schilders23 december 2013 om 12:25

  Ik probeer op de site http://www.zonnepanelen-wassen.nl te komen maar krijg foutmelding..?!

  • Zonnepanelenwassen30 december 2013 om 22:02

   Hallo Jeroen,

   Klopt. We hadden geen ongelukkiger moment kunnen uitzoeken om een server down te hebben. Inmiddels werkt de hele site op het affiliate deel na. Daar zijn ze nog druk mee doende. Sorry voor het ongemak, maar nu kan de site bekeken worden.

   Gr Remko Zaeijen – zonnepanelen-wassen.nl

Reageren?