Fiscaal voordeel bij energiezuinige investeringen

Schoonmaakbedrijven die investeren in energiebesparende technieken of duurzame energie, kunnen gebruikmaken van aantrekkelijke regelingen. Agentschap NL – onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie – kan u helpen gebruik te maken van de energie- of milieu-investeringsaftrek. Zo betaalt u bij de aanschaf van de juiste hogedrukreiniger minder energiekosten èn minder belasting.

Stofvrije straalsystemen, gevelreinigers met koolzuur- of ijskorrels en gasgestookte hogedrukreinigers tot heetwatertoestellen voor wasmachines; een flink aantal investeringen op de Milieu- en Energielijst is interessant voor de schoonmaakbranche.

Op de Milieu- en Energielijst staan een paar honderd milieuvriendelijke en energiezuinige maatregelen en investeringen waarvoor een fors fiscaal voordeel geldt via de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Soms mag de investering ook nog vrij worden afgeschreven (Vamil). Agentschap NL – onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie – zette speciaal voor PS de regelingen en de mogelijkheden voor u op een rij.

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil

De milieuschade zoveel mogelijk beperken. Dat is het doel van de MIA/Vamil-regeling. Bedrijven kunnen een groot deel van de kosten van zo’n 370 minder milieubelastende investeringen aftrekken van de fiscale winst (MIA) en/of vrij afschrijven (Vamil). Deze investeringen staan allemaal op de Milieulijst 2011 van de MIA/Vamil-regeling.

Op de lijst staan bijvoorbeeld stofvrije straalsystemen, natstraalinstallaties, gevelreinigers met koolzuur- of ijskorrels, mobiele straalmiddelopschooninstallaties en mobiele machines voor onderhoud van openbare ruimtes en bedrijventerreinen.

Voordeel

Via de MIA kunt u tot 36 procent van de investeringskosten voor een milieuvriendelijke investering aftrekken van de fiscale winst, en met de Vamil kunt u zelf bepalen wanneer u 75 procent van deze investeringskosten afschrijft. Hoe snel of hoe langzaam bepaalt u zelf. Dat levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

De 310 investeringen (op de Milieulijst worden ze bedrijfsmiddelen genoemd) gaan vaak al verder gaan dan wat wettelijk is voorgeschreven. Als u hierin investeert, bent u uw concurrent een stapje voor wanneer wetten en regels worden aangescherpt, én u profiteert van een aantrekkelijke belastingaftrek. De actuele Milieulijst staat op de website van de MIA/Vamil en is voorzien van een handige zoekfunctie.

De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Energiezuinige technieken en duurzame energie toepassen. Daar gaat het om bij de EIA. Bedrijven die hierin investeren betalen een lager bedrag aan inkomsten- of vennootschapsbelasting omdat 41,5 procent van de investeringskosten aftrekbaar is.

Met de EIA krijgt een ondernemer gemiddeld zo’n 10 procent van het investeringsbedrag terug van de fiscus (bij een vennootschapsbelasting van 25 procent). Inspiratie opdoen hoe u binnen uw bedrijf, met fiscaal voordeel, energie kunt besparen kan door een blik te werpen op de Energielijst 2011.

Naast de genoemde specifieke middelen op de Energielijst, is er ook fiscale aftrek mogelijk voor (maatwerk)investeringen die een forse energiebesparing opleveren.

Schoonmaakbranche

Op de Energielijst staan meer dan 100 technieken die voor EIA in aanmerking komen. Voor de schoonmaakbranche kunnen de volgende technieken interessant zijn: gasgestookte hogedrukreinigers en -heetwatertoestellen voor wasmachines, gasverwarmde wasdrogers en warmteterugwinning op wasmachines of wasdrogers.

Een gasgestookte hogedrukreiniger die onder de EIA valt, reinigt oppervlakken onder hoge druk met water. Reinigingsmiddelen mogen gelijktijdig worden gedoseerd. Naast de investeringskosten in een gasgestookte hogedrukreiniger komen ook de kosten voor een standaard spuitlans en hogedrukslang voor aftrek in aanmerking. Als de hogedrukreiniger een Gastec QA Low NOx- en High Efficiency-label heeft, voldoet hij aan de voorwaarden van de EIA.

Een energiezuinig bedrijfspand

Bedrijfspanden kunnen energiezuiniger worden gemaakt met de volgende investeringen die op de Energielijst staan: directe gasgestookte condenserende boilers, warmtepompen, warmtepompboilers, zonnecollectoren, douchewarmtewisselaars en het aanbrengen van isolatie (alleen in bestaande gebouwen) en HR-glas.

Non-profitorganisaties als onderwijs- en zorginstellingen kunnen niet van de EIA gebruik maken, omdat zij geen winst maken. Wel kunnen zij via een leaseconstructie met een commercieel bedrijf of woningcorporatie indirect toch in aanmerking komen voor EIA. Ook voor natwasserijen staan meerdere technieken op de Energielijst, zoals hogedrukontwateringspersen en mangelkappen voor bestaande mangels.

Praktijkvoorbeeld

Blinq Carwash ontwierp een wasstraat met de laatste milieu- en energiebesparende snufjes: een glazen dak waardoor er minder kunstlicht (dus stroom) nodig is, en een biologische schoonmaak van het gerecyclede afvalwater via bacteriën. Blinq maakte hiervoor gebruik van de MIA/Vamil-regeling.

‘We hebben in het dak een centrale lichtstraat gebouwd en er zitten koepelramen in de zijwanden’, vertelt Mike van Woudenberg, eigenaar en geestelijk vader van het bedrijf. ‘Mensen houden niet van zo’n smalle, donkere tunnel. Op deze manier combineren we de wens van onze klanten met energiebesparing. We hebben minder kunstlicht nodig, dus minder stroom.’

Bacteriën

Door de glazen binnenwand is ook de techniek zichtbaar. Blauwe opslagtanks bijvoorbeeld, waarin bacteriën het gerecyclede waswater biologisch schoonmaken. ‘Bij de standaard zuivering met filters gaat het water stinken. Dus worden vaak extra chemicaliën tegen de vieze geur gebruikt. Ons water blijft levend, het gaat nooit ruiken.’ Zelf past Blinq Carwash voor het autowassen een biologische shampoo toe, die speciaal voor het bedrijf is ontwikkeld.

En het lijstje met milieuvriendelijke aanpassingen is nog veel langer. De koffie is eco en het toiletpapier biologisch. ‘Het is bijna een sport om te kijken hoever je kunt gaan,’ aldus Van Woudenberg. ‘Ik wilde een bedrijf creëren waar ik me thuis voel, en de medewerkers het naar hun zin hebben.’ Het resultaat is de meeste groene wasstraat van Nederland.

Agentschap NL

Agentschap NL is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Agentschap NL voert beleid uit voor diverse ministeries als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal.

Agentschap NL is hét aanspreekpunt voor bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Voor informatie en advies, financiering, netwerken en wet- en regelgeving. De divisie NL Energie en Klimaat versterkt de samenleving door te werken aan de energie- en klimaatoplossingen van de toekomst.

Uit: Professioneel Schoonmaken 4, 2011
Tekst: Agentschap NL

Reageren?