Amsterdamse partijen willen inbesteding schoonmaak

Amsterdam Stopera

In navolging van de centrale overheid zijn er ook in Amsterdam plannen om schoonmaak weer in te besteden. SP, GroenLinks en PvdA melden dat er van hen een initiatiefvoorstel ligt om de schoonmaak weer in eigen beheer te gaan doen.  Een bijzonder moment, want na een aanbesteding is eind januari 2013 is een nieuwe raamovereenkomst voor 8 jaar gesloten. 

Enkele jaren geleden besloot het stadsbestuur de schoonmaak aan te besteden en te laten uitvoeren door een commercieel bedrijf. Volgens de partijen werden beloften van lagere kosten werden niet of nauwelijks ingelost, bovendien zeggen zij dat de werkdruk van de schoonmakers ging omhoog en de arbeidsomstandigheden werden minder. Daarom forceren de drie partijen nu een trendbreuk.

De partijen kiezen een bijzonder moment voor dit voorstel. Eind januari 2013 is er een aanbesteding afgerond en een raamcontract afgesloten. Dit raamcontract bestaat uit 4 verschillende percelen: Sanitaire Voorzieningen, Schoonmaak, Kwaliteitscontrole en Glasbewassing. De gegunde partijen zijn CSU, Hectas, Asito, InTexSo en Vendor. Deze leveranciers verzorgen de komende 8 jaar de schoonmaak van tussen de 200 en 300 panden van de gemeente Amsterdam.

In het persbericht van de partijen komen verschillende woordvoerders aan het woord. Volgens PvdA-raadslid Emre Ünver is een goed georganiseerde gemeentelijke organisatie efficiënter dan externe inhuur: ‘Als je een extern bedrijf inhuurt, betaalt dat bedrijf nog 21% BTW op het uurloon. Dat is onnodige geldverspilling, geld wat nu niet bij de schoonmakers terecht komt en wat we in Amsterdam wel beter kunnen besteden.’

In de aanbesteding van de Gemeente Amsterdam speelt social return ook een rol. Dit wil zeggen dat Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet zullen worden bij de schoonmaak. Binnen het Schoonmaakperceel in dit contract wordt in het kader van Social Return elke vacature die door natuurlijk verloop op de schoonmaakopdracht gedurende het contract vrij komt aangeboden aan iemand uit de doelgroep Social Return.

 

Reageren?