Schoonmakers kondigen acties aan

FNV Schoon genoeg

Na vijf maanden praten, is de professionalisering van de schoonmaaksector volgens FNV ver te zoeken. Ze verwijten werkgevers dat zij al maandenlang stilstaan. Vertegenwoordigers van de schoonmakers zijn de zat en hebben de werkgevers tot woensdagavond 12 maart de tijd gegeven om ‘in te binden’. FNV geeft aan dat er anders op donderdag 13 maart een landelijke actiedag zal zijn.

In 2012 werd 16 weken gestaakt voor een betere behandeling van zieke schoonmakers, want schoonmakers worden bij de eerste twee ziektedagen niet doorbetaald. Daarop volgde een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van het straffen van zieke schoonmakers. FNV stelt dat de resultaten glashelder zijn: ‘De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn glashelder: het straffen van zieke schoonmakers helpt niet.’ Het verwijt is dat de werkgevers in de schoonmaakbranche deze wachtdagen toch willen behouden.

Landelijke actiedag schoonmakers

De schoonmakers trekken een duidelijke lijn. Als er geen oplossing komt voor de armoede van tienduizenden schoonmakers en het straffen van zieken niet van tafel gaat, is er op donderdag 13 maart een landelijke actiedag. Honderden schoonmakers starten die dag met acties in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Eindhoven. Daarna komen meer dan 1.000 actievoerders om 14.00 uur samen in Amsterdam.

Omgekeerd staken

De afgelopen periode is er een andere manier van actievoeren gebruikt: ‘omgekeerd staken’. Daarmee werden meer mensen naar de werkvloer gebracht om te laten zien wat er nodig is om echt goed te kunnen schoonmaken. Opdrachtgevers als SNS, Schiphol, TU Delft, Erasmus, ING en de gemeente Groningen ondersteunden zelfs een Pleidooi voor professionalisering van de sector. Ondanks dit en in- weerwil van de conclusies uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van de grote schoonmakersstaking in 2012 – kiezen de schoonmaakbedrijven ervoor om zieke schoonmakers te blijven straffen.

Informatie over de aangekondigde schoonmaakacties

  • Wat: Landelijke actiedag
  • Wie: meer dan 1.000 schoonmakers, Toon Wennekers (coördinator arbeidsvoorwaarden FNV Bondgenoten) en FNV Schoonmaak
  • Wanneer: donderdag 13 maart
  • Waar: ’s ochtends regionale acties in o.a. Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven en Amsterdam. Vanaf 14.00 uur: landelijke actiedag op De Dam in Amsterdam. Om 15.30 uur: mars naar St. Nicolaaskerk, Prins Hendrikkade 73 in Amsterdam.

Informatie: www.koopkrachtenechtebanen.nl

Reageren?