Vendor vergroot zelfredzaamheid in Malawi met toiletten

Vendor Malawi

Het door toilethygiëne specialist Vendor vorig jaar in Malawi gestarte ontwikkelingsproject dat hygiëne verbetert én magen vult, heeft de eerste resultaten laten zien. Met de steun van Vendor zijn duurzame toiletten ingezet op verschillende praktijkopleidingen en is de zelfredzaamheid in Malawi vergroot.

Met de steun van Vendor zet Humana duurzame toiletten in op een grote vakschool. Miriam Jansen, Marketing Manager Vendor licht toe: ‘Studenten hebben toegang gekregen tot een veilig toilet, dat urine en ontlasting scheidt zodat de nutriënten worden hergebruikt in de schooltuin. Deze combinatie staat garant voor duurzame ontwikkeling: voedsel is immers minstens zo belangrijk voor de gezondheid als sanitaire voorzieningen.’ Vorig jaar werd twee hectare grond gereed gemaakt voor landbouw, de eerste gewassen gezaaid en irrigatie materiaal geïnstalleerd. Leerlingen kregen op school uitgelegd hoe ze de opbrengst van het gebouwde Ecosan-toilet het beste kunnen inzetten in schooltuintjes.

Samen met ontwikkelingsorganisatie Humana zet Vendor het unieke onderwijsproject waarin sanitaire voorzieningen en onderwijs samenkomen, voort. Jansen: ‘Ik ben heel blij met de resultaten die we hebben bereikt in 2013. Nu kunnen we daarop voortborduren. In 2014 worden meer Eco-toiletten gebouwd, zodat eind van het jaar nog meer bodemverrijker op het land beschikbaar komt. Landbouw voorlichters in opleiding zullen de gereed gemaakte landbouwgrond in gebruik nemen. Tijdens het bouwen van de nieuwe toiletten worden huishoudens rondom de school betrokken en geïnformeerd over de voordelen van dit specifieke soort toilet. Vervolgens worden zij gemotiveerd om zelf ook toiletten te bouwen. Bovendien worden de eerste gewassen in deze zomer geoogst. Kortom: een sterke verbetering van de voedselzekerheid van talloze mensen. Onze bijdrage maakt werkelijk een verschil.’ Het project sluit naadloos aan bij Vendor’s mvo-beleid.

Informatie: www.vendor.nl 

Reageren?