Blended learning in basisopleiding bij Gom Schoonhouden

schoolbord

Gom Schoonhouden is dit jaar met een nieuwe lesmethode gestart waarbij praktijklessen en e-learning elkaar afwisselen. De nieuwe leerstrategie is verwerkt in de Basisopleiding schoonmaak en richt zich op vakmanschap en hostmanship.

Deze basisopleiding wordt structureel opgenomen in het ontwikkelpad voor schoonmakers. Met de lesmethode, waarbij films en animaties er voor zorgen dat de mensen zich de lesstof beter eigen maken, heeft Gom vanaf de start een slagingspercentage van 96% behaald.

Echt lesmateriaal

De opleiding werd de afgelopen maanden intern ontwikkeld. ‘Veel bestaande leermethoden zijn bedoeld voor medewerkers met minimaal een mbo-opleiding of hoger. In de praktijk merkten wij dat dat niet altijd het juiste niveau is. We hebben daarom zelf een opleiding ontwikkeld die bijvoorbeeld ook geschikt is voor mensen met een lagere taalvaardigheid’, vertelt P&O directeur Aura Groen. ‘De basisopleiding is onderdeel van het ontwikkelpad voor schoonmakers; alle nieuwe medewerkers volgen de opleiding wanneer ze een half jaar in dienst zijn. Deze vorm van blended learning is voor en door onze medewerkers gemaakt. Wij hebben de inhoud zelf ontwikkeld en in de instructiefilmpjes spelen eigen medewerkers de hoofdrol’, vervolgt Groen.

Niet meer schools leren

De opleiding wijkt af van het schools leren en is direct verbonden met de dagelijkse praktijk. Doordat praktijk en digitale lessen elkaar afwisselen is deze methode efficiënter, effectiever én prettiger voor zowel de deelnemers als de docenten. ‘Ze oefenen op hun eigen werkplek met nieuw gedrag, waardoor het rendement van de opleiding toeneemt’, vertelt manager ontwikkeling Chantal Vorstenbosch. Het lesprogramma is ook heel geschikt als opfriscursus voor medewerkers die het diploma al vijf tot tien jaar op zak hebben. ‘We zijn zeer trots op de behaalde resultaten en werken toe naar een slagingspercentage van 100%. De combinatie van prettig leren voor onze mensen én het hoge slagingspercentage bevestigt onze keuze om deze methode ook voor andere opleidingen te gaan hanteren’, sluit Aura Groen af.

Informatie: www.gom.nl

 

Reageren?