FNV Schoonmaak: Komende dagen nieuwe acties schoonmakers

FNV Schoon genoeg

De komende tijd zullen steeds meer schoonmakers  volgens FNV in actie komen tegen wat zij noemen ‘het straffen van zieke schoonmakers en voor een normaal loon waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden’. Eerder deze legden de schoonmakers van het GVB in Amsterdam al het werk neer.

FNV kondigt aan dat de acties door zullen gaan. Ook bij de NS. Zo worden de treinen in Maastricht, Heerlen, Eindhoven, Alkmaar, Den Helder, Hoorn en Enkhuizen en de metro’s en trams in Amsterdam  sinds donderdag 27 maart niet schoongemaakt. De schoonmakers hebben hun werk neergelegd uit protest tegen het straffen van zieke schoonmakers en voor een normaal loon waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. Vandaag gingen de schoonmakers langs bij de hoofdkantoren van NS en GVB.

‘We willen gewoon met respect worden behandeld, een normaal loon en geen straf als we ziek zijn’, zegt schoonmaker Ahmed Aafar. ‘Tot voor kort hebben we daar op een vriendelijk manier actie voor gevoerd, maar dat blijkt niet voldoende.’

De directeuren van GVB en NS reageerden boos op de staking van de schoonmakers. GVB-directeur Middelkoop dreigde met de inzet van stakingsbrekers. NS-Nedtrain-directeur Grooten hing zelfs kwaad de telefoon op.

Schoonmakers voeren actie met start-stop-stakingen: ze gaan staken, maar kunnen ook ieder moment weer aan de slag gaan. Dat doen ze om de massale inzet van stakingsbrekers, zoals gedurende lange schoonmakersstaking van 2012, te voorkomen. Stakende schoonmakers gaan nu onmiddellijk weer aan het werk gaan, als uitzendkrachten worden ingezet.

Vorige week werd die tactiek volgens FNV al succesvol toegepast door de actievoerende schoonmakers van Schiphol. Het schoonmaakbedrijf voelde de actie daardoor extra in de portemonnee: het moet zowel de schoonmakers als de uitzendkrachten betalen.

Informatie: www.schoongenoeg.nu

 

Reageren?