Microvezeldoeken wassen: zelf doen of uitbesteden

Zelf wassen of uitbesteden? Professionele machine of huishoudelijk? Mogen doeken en moppen bij elkaar gewassen worden? Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken? Wat is het effect op mijn (microvezel)doeken en -moppen? Gelukkig is er het Microvezel ABC, Antwoorden op beweringen en claims over microvezelsystemen van VSR.

Zelf doen of uitbesteden?

Dit punt moet vóór invoering van een microvezelsysteem goed overwogen worden
en hangt sterk af van de lokale situatie. Het uitbesteden van het wassen van de materialen heeft als voordeel dat de wasserij ook de inname, uitgifte, het transport, het voorraadbeheer en de inkoop overneemt, wat een flinke ontlasting van uw personeel is.

Verder zijn er geen investeringen in was- (en droog)machines en materialen nodig. Bovendien wordt de kwaliteit van het wasproces gegarandeerd.

Nadelen uitbesteden

Nadelen kunnen zijn dat de vuile was lang ligt en kan gaan stinken. Omdat de schone doeken niet meteen worden gebruikt, moeten ze droog zijn. Dat is voor zorginstellingen gewenst, maar betekent in andere gevallen dat de doeken vlak voor gebruik moeten worden bevochtigd, wat tijd kost.

De geschiedenis van de materialen is onbekend (het is niet zeker dat dezelfde materialen terugkomen), maar dat kan met ingenaaide chips of goede afspraken met de wasserij
worden opgelost. Er kan een grote voorraad materialen nodig zijn. Bij sommige droogprocessen wordt het (plaatselijk) warmer dan 90 graden Celsius. Dan beschadigen de microvezels en verliezen ze hun werking. Dit moet te allen tijden vermeden worden.

Meer invloed met zelf wassen

Wie zelf wast, heeft meer invloed op het aantal schone doeken dat beschikbaar is en het moment waarop die beschikbaar komen, maar is ook kwetsbaarder bij ziekte of verlof van het eigen personeel.

Let bij een financiële afweging ook goed op verborgen kosten voor transport, beladen en uithalen van machines, opslagruimten en dergelijke.

In cleanroom uitbesteden onvermijdelijk

Microvezelmaterialen die in hooggekwalificeerde cleanrooms worden gebruikt, moeten ook onder cleanroomomstandigheden gewassen, gedroogd en verpakt worden. Uitbesteding aan een gespecialiseerde wasserij is onvermijdelijk.

Welke wasmachine moet ik kiezen?

Kies bij voorkeur een professionele wasmachine met één of twee programma’s (voor doeken en moppen), liefst met een doseerunit en op krachtstroom. Als dat niet realiseerbaar is, kan soms ook een huishoudelijke wasmachine worden gebruikt.

Stem de capaciteit van de machine af op de hoeveelheid te wassen materiaal, en bedenk dat een machine beter te weinig beladen dan te vol kan zijn, vanwege de grote hoeveelheid vuil in de microvezeldoeken. Een doseerunit beperkt doseerfouten.

Huishoudelijke machines niet aan te bevelen

Krachtstroom maakt sneller wassen mogelijk. Met een tijdschakelaar kunnen de doeken vlak voor het begin van de schoonmaaktaak uit de machine komen. Huishoudelijke machines zijn niet aan te bevelen. Ze hebben weinig capaciteit, het afvoersysteem is niet berekend op de grote hoeveelheid vuil waardoor de pomp snel stuk gaat en de machine vervuilt. Huishoudmachines zijn wel in te zetten als je alleen doeken en/of een zeer klein aantal moppen wast.

Welk wasprogramma moet er worden ingesteld?

De wasprogramma’s van professionele wasmachines moeten door deskundigen (van de leverancier van de wasmachine en/of de doseerinstallatie) ingesteld worden. Voldoende (voor)spoelen van de was is nodig en volgens de Wip-richtlijn16 moet de was minstens op 60 graden Celsius gehouden worden. Dit zou dan minstens 50 minuten moeten gebeuren omdat er geen chloorbleekloog mag worden toegepast.

Kies bij een huishoudelijke machine voor het langste programma, het maximale aantal spoelingen en stel de machine in op 90 graden Celsius.

Heter is beter

Gebruikte microvezelmaterialen zijn veel vuiler dan gewoon wasgoed. Dat betekent dat vaker spoelen nodig is, een hogere wastemperatuur en langere wastijd. Om een hygiënisch schone was te krijgen is het nodig dat het waswater minstens vijftig minuten 60 graden Celsius of warmer is.

Heter is beter, bij 90 graden Celsius is een minuut of tien voldoende. Een leverancier kan bij de instellingen van de machine afwijken van de genoemde tijd en temperatuur om tot betere wasresultaten te komen.

Moderne huishoudelijke machines zijn ingericht op het besparen van water en energie. De ingestelde temperatuur wordt niet bereikt, het vuil maar matig uitgespoeld. Dergelijke machines kunnen worden gebruikt voor microvezeldoeken, maar dan met (als dat instelbaar is) voorspoeling en het meest intensieve was- en spoelprogramma dat op de machine beschikbaar is.

Is ieder wasmiddel bruikbaar?

Nee, het wasmiddel mag de volgende bestanddelen niet bevatten: vetzure zeep, quads, wasverzachter, zeoliet, bleekmiddel. De alkaliteit van het sop mag niet te hoog zijn (pH 10).
Vetzure zeep, en mogelijk ook quads en wasverzachter, veroorzaken afzettingen op het vezeloppervlak wat de poriën en capillairen verstopt. Zeoliet en bleekmiddel tasten de vezels aan, respectievelijk door schuren en door chemische reacties, zoals ook blijkt uit elektronen-microscopische opnamen.

De leverancier zou een wasmiddel aan moeten kunnen bevelen. De algemene formule is: t > 250 /(T-55), ofwel de was moet t minuten lang minstens op de temperatuur van T °C worden gehouden om van desinfectie te kunnen spreken. Bij T = 60°C geldt: t > 250/
(60-55) = 50, en bij T = 80°C: t > 250/(80-55) = 10 minuten. Bedenk wel dat T de werkelijke temperatuur is, die vaak lager uitvalt dan de gemeten temperatuur. Vandaar het advies om 10 minuten bij 90 graden Celsius te wassen.

Hoeveel wasmiddel moet je doseren?

Volg de aanwijzing van de leverancier van de microvezelmaterialen (professionele machines) of de aanwijzingen op de verpakking van het middel (huishoudelijke machines). Een automatisch doseersysteem verdient de voorkeur.
Let in het laatste geval op de lokale waterhardheid en hanteer de dosering die wordt aangegeven voor zwaar vervuild wasgoed. Doseer nooit meer, dat werkt averechts omdat er dan teveel wasmiddel in de materialen achterblijft.

Doeken en moppen bij elkaar?

Nee, houd de materialen gescheiden. Moppen zijn veel vuiler dan doeken en vragen dus om een ander wasprogramma. In een professionele machine worden verschillende wasprocessen gebruikt voor vlakmoppen en doeken.

Thuis wassen, kan dat?

Het kan, maar is sterk af te raden. Nadelen zijn dat er geen controle is op de manier van wassen en de kans is groot dat een ongeschikt of teveel wasmiddel wordt gebruikt. In de gezondheidszorg is er ook een gevaar op het verspreiden van vuil (bijvoorbeeld zeer giftige cytostatica, geneesmiddelen voor chemotherapie) en besmettelijke ziekten.

Zijn er eisen aan de wasdroger?

Ja, de temperatuur mag onder geen enkele voorwaarde boven de 90 graden Celsius komen. Bij sommige materialen is dat zelfs aanzienlijk lager. Raadpleeg de leverancier van de materialen.

In bepaalde typen drogers (met name condensdrogers) wordt plaatselijk de temperatuur soms 95 graden Celsius of zelfs heter. Dan kan de doek gaan smelten, wat zeer nadelig is voor de effectiviteit.

Welke faciliteiten zijn er nodig?

Geventileerde ruimtes voor gescheiden opslag van vuile en schone materialen. Als er in het pand gewassen wordt, is daar ruimte, water, elektra en een voldoende grote afvoer van waswater en vochtige lucht nodig.

Er moet een goed geventileerde ruimte beschikbaar zijn (zie 3.4) om de vuile materialen tijdelijk op te slaan en eventueel ook de nodige machines in te plaatsen. Schone materialen moeten in een aparte ruimte worden opgeslagen, liefst in afgesloten containers.

Indien er op locatie gewassen (en gedroogd) wordt, moeten er aansluitingen voor water en elektra (liefst krachtstroom) zijn. De waterafvoer voor een professionele wasmachine moet minstens 75 millimeter in diameter zijn. Afvoer van een luchtafvoerdroger moet rechtstreeks naar buiten, het ventilatiesysteem kan de extra (vochtige) lucht zelden of nooit aan.

Heeft wassen een effect op effectiviteit?

Ja, op de lange duur wel. Vraag de leverancier naar het aantal gegarandeerde wasbeurten. Sommige doeken krimpen tijdens wassen maar dat blijkt niet uit te maken op de effectiviteit.

Wassen en drogen veroorzaakt onvermijdelijk slijtage waardoor de materialen minder effectief worden. Vraag de leverancier naar het aantal gegarandeerde wasbeurten. Voor het eerste gebruik is wassen nodig om productieresiduen uit de materialen te verwijderen.

Kun je met een microvezeldoek met water en desinfectans in één keer reinigen en desinfecteren?

Nee. Desinfectantia werken niet goed als er nog veel vuil aanwezig is. Bovendien hebben desinfectantia inwerktijd nodig, terwijl een microvezeldoek juist bedoeld is om een droog oppervlak achter te laten.

Ten slotte mogen veel desinfectantia niet worden gebruikt in combinatie met microvezeldoeken (zie 5.4). Amerikaans onderzoek laat zien dat microvezelmoppen met en zonder desinfectans geen verschil uitmaakt: in beide gevallen worden evenveel bacteriën verwijderd, maar ruim onvoldoende om van desinfectie te spreken.

Tips

 • Laat u voorlichten door een professional, een externe wasserij of de leverancier van machines, en beslis dan wat voor u de beste oplossing is.
 • Een professionele machine maakt uw doeken en moppen beter schoon, werkt sneller en uw materialen hebben een langere levensduur.
 • Laat een deskundige, de leverancier van de machine of van de doseerinstallatie, uw wasprogramma’s instellen.
 • Niet ieder wasmiddel is geschikt, laat u adviseren door uw leverancier.
 • Houd materialen gescheiden.
 • Thuis wassen wordt afgeraden.
 • Bij te hoge droogtemperatuur (90 graden Celsius>) smelten de doeken.
 • Let op de eisen die er zijn aan de beschikbare was- en droogruimte.
 • Wassen en drogen beïnvloeden de effectiviteit van uw materiaal.

Deze tekst komt uit hoofdstuk 5 ‘Hoe moet je de doeken wassen?’ uit het Microvezel ABC, Antwoorden op beweringen en claims over microvezelsystemen (april 2011) geschreven door Anton Duisterwinkel, in opdracht van VSR.

Uit: Professioneel Schoonmaken 6, 2011

Tags:
Reacties

Één reactie op “Microvezeldoeken wassen: zelf doen of uitbesteden”

 1. marina ten brinke23 september 2013 om 00:16

  microvezel en moppen bij elkaar wassen.dat mag in preciepen wel als het materiaal van microvezel is anders mogen de moppen er niet bij gewassen worden en de temparetuur mag niet warm zijn de gewone moppen mogen wel op 90 graden gewassen worden,maar microvezel moppen weer niet.

  microvezel mag je alleen met water wassen en niet met zeep anders help het niet meer als je gaat schoonmaken

Reageren?