Wassen van schoonmaakdoeken uitbesteden

Marco Koenraadt van Lavans

Het voordeel van het wassen van uw doeken uitbesteden is – volgens dienstverleners op dit gebied – dat het schoonmaakbedrijf zich niet hoeft bezig te houden met de aanschaf, het voorraadbeheer en het op de juiste kwaliteit houden van (microvezel)doeken. Ook hoeft geen wasmachine aangeschaft te worden. Marco Koenraadt van Lavans en Niek Hengeveld van Berendsen lichten toe.

Lavans

Meer dan tachtig jaar focuste Lavans zich met haar dienstverlening op wassen. In 1928 begon het bedrijf als Wasserij Wilhelmina. Begin van de huidige eeuw onderzocht het bedrijf de mogelijkheden om sanitaire producten en diensten aan te bieden, onder andere in de schoonmaakbranche.

Wasserij Wilhelmina werd Lavans en is nu naar eigen zeggen een ‘full service onderneming op het gebied van facilitaire producten’.

Kledingbeheer en hygiëne

National accountmanager Marco Koenraadt: ‘Het bedrijf is verdeeld in twee takken: kledingbeheer en hygiëne. De afgelopen vijf jaar hebben wij de schoonmaakbranche bestempeld als belangrijke sector waar mogelijkheden voor ons liggen.

Inmiddels levert de hygiënetak vijftig procent van onze omzet. 5 à 6 procent daarvan komt uit de schoonmaakbranche. Voldoende mogelijkheden tot groei dus.

De rest van de omzet op dit gebied komt van producten en diensten die we rechtstreeks aan bedrijven leveren zoals matten, wissers en sanitair aan bijvoorbeeld retailorganisaties waar de schoonmaak zelf wordt gedaan.’

Sanitaire producten

Lavans levert sanitaire producten zoals zeep- en handdoekdispensers maar biedt ook serviceconcepten aan. Niet alleen – zoals van oudsher – op het gebied van werkkleding, maar ook het wassen en drogen van hand- en theedoeken, schoonloopmatten, vloerwissers en (microvezel)doeken en -moppen.

Koenraadt: ‘Bedrijven kunnen hun eigen doeken en moppen bij ons laten wassen en drogen, maar kunnen ook kiezen voor een huurconcept. Ze hebben dan geen eigen voorraad maar huren doeken en moppen bij ons. Wij zorgen dan voor de aflevering van juiste hoeveelheden, en borgen de kwaliteit van het product.

‘Schoonmaakbedrijven kunnen zich zo focussen op hun core business en hoeven zich niet bezig te houden met de voorraad doeken, de aanschaf van een machine, een wasruimte met de nodige aansluitingen of het halen en brengen van doeken.’

Vooral zorginstellingen besteden uit

Het voordeel van de doeken zelf wassen kan juist weer zijn dat ze klamvochtig uit de machine komen, direct klaar voor gebruik. De uitbestede doeken moeten altijd nog op de werkvloer worden bevochtigd.

Volgens Koenraadt geven vooral zorginstellingen tegenwoordig de voorkeur aan het uitbesteden van het wassen en drogen om zeker te zijn dat doeken en moppen niet samen worden gewassen. Bovendien moeten die doeken sowieso eerst drogen voordat ze worden gebruikt om bacteriegroei tegen te gaan.

Geen grote hoeveelheden

Je hoeft geen grote hoeveelheden doeken en moppen in omloop te hebben om dit toch uit te besteden. Koenraadt: ‘Wij hebben locaties waar één schoonmaker werkt en we per week drie vlakmoppen komen halen en brengen. Dit kost een paar euro per week. Veel schoonmaakbedrijven weten dit niet. Ze moeten er nog aan wennen dat je ook kunt uitbesteden. Onbekend maakt onbemind.’

Beheer werkkleding

Het beheer van werkkleding gebeurt in de schoonmaakbranche nauwelijks. ‘De bedrijfskleding van schoonmaakmedewerkers houdt vaak op bij een polo of een sloof. De meeste medewerkers wassen hun kleding zelf en trekken de kleding thuis al aan. In de automotivebranche, industrie en de foodsector is het wel gebruikelijk om kleding te laten wassen.

‘Iedereen kan producten leveren en iedereen kan wassen’, besluit Koenraadt. ‘Of je je wel of niet onderscheidt van de rest, ligt aan de service die je biedt. We proberen met regioteams iedere klant persoonlijk te bedienen. Daarnaast vinden we het milieu belangrijk. Lavans streeft ernaar om in 2012 de groenste wasserij van Europa te zijn, onder andere door gebruik van zonnecollectoren en het wassen met grond en regenwater. Voor zover ik weet zijn wij hierin uniek.’

Berendsen

Berendsen biedt een breed assortiment aan verschillende kleuren microvezeldoeken, theedoeken, poetsdoeken en handdoeken in een all-in service concept. In dit concept adviseert het bedrijf over reiniging, inspectie, reparatie, onderhoud, logistiek beheer en managementinformatie ten aanzien van het gebruik. In dit stuk gaat het over het meest relevante product voor de schoonmaakbranche: microvezel.

Uitbesteden neemt zorg weg

Niek Hengeveld product manager bij Berendsen: ‘Uitbesteden staat voor het wegnemen van de zorg voor microvezeldoeken, zodat het schoonmaakbedrijf zich kan richten op de eigen corebusiness.

‘Een externe wasserij kan ervoor zorgen dat er altijd voldoende schone doeken zijn op de juiste locatie, van de juiste kwaliteit, zodat de schoonmakers niet misgrijpen en hun werk goed kunnen uitvoeren. Het schoonmaakbedrijf heeft op die manier geen omkijken meer naar de aanschaf, kwaliteitscontrole, het vervangen, het reinigen, controleren en tellen of het aanleveren van microvezeldoeken op de juiste locatie.’

Uitbesteden duurder?

Is uitbesteden niet veel duurder dan zelf wassen? ‘We rekenen een vast bedrag per doek. Het schoonmaakbedrijf hoeft niet te investeren microvezeldoeken of wasmachines. Dit doen wij, waardoor het kapitaalbeslag op dit gebied sterk gereduceerd wordt en het schoonmaakbedrijf altijd precies weet waar het aan toe is.’

Vooral bij grote aantallen microvezeldoeken biedt uitbesteden volgens Hengeveld voordelen. Bij kleine aantallen is dit effect minder goed zichtbaar, maar zeker wel aanwezig.

Afschrijving microvezeldoeken

Een tegenwerping die volgens hem vaak tegen uitbesteding gebruikt wordt, is het feit dat een medewerker of familielid de doeken op het werk wast en dat het reinigen van microvezel hierdoor goedkoop gehouden wordt.

Hengeveld: ‘Wat hierbij vergeten wordt, zijn de indirecte kosten die deze oplossing met zich mee brengt. Dit is niet alleen de afschrijving, energie en waterkosten van de machine, maar ook de afschrijving van de microvezeldoeken en de kosten voor de medewerker die in deze tijd ook andere werkzaamheden kan uitvoeren.

‘Daarbij wordt ook het logistiek beheer voor eigen rekening genomen en moet de werknemer er ook voor zorgen dat er doeken gecontroleerd en indien nodig, vervangen of aangevuld worden.’

Altijd goede doeken

‘We kennen allemaal wel het schrikbeeld van de schoonmaker die met een versleten of vuile microvezeldoek aan het werk is, omdat er geen nieuwe of schone doeken voorhanden zijn.

‘Door het beheer van de doeken uit te besteden zijn de medewerkers altijd voorzien van goede microvezeldoeken, zonder dat hier dure arbeidsuren voor ingezet moeten worden. Dit kan dus ook juist kosten besparen.’

Managementrapportages

Volgens Hengeveld helpen managementrapportages die zijn bedrijf aanbiedt bovendien in het reduceren van kosten. Deze leggen het inlevergedrag van de doeken bloot. ‘Een veel voorkomend probleem bij microvezeldoeken is het kwijtraken van de ervan. Dankzij de rapportages per locatie kan dit probleem effectief en gericht bestreden worden.

www.lavans.nl
www.berendsen.nl

Uit: Professioneel Schoonmaken 6, 2011
Foto: Levin den Boer, persfoto.nu

Reacties

Één reactie op “Wassen van schoonmaakdoeken uitbesteden”

  1. marina ten brinke23 september 2013 om 00:09

    microvezel zijn de beste doeken om mee te werken.het is eenvoudig te reinigen en mag absoluut niet met zeep gewassen worden,alleen met water

Reageren?