Relevante organisaties

De schoonmaaksector kent een aantal relevante organisaties die zich bezighouden met de vertegenwoordiging of ontwikkeling van het vakgebied.

  • Vereniging Schoonmaak Research (VSR), een kennisinstituut op het gebied van schoonmaakonderhoud.
  • Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), de werkgeversorganisatie van de schoonmaak- en glazenwassersbranch.
  • De Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ), de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van was- en reinigingsmiddelen.
  • De Vereniging Schoonmaken is een Vak! (SieV!) behartigt de belangen van het MKB schoonmaakbedrijf. Maar in principe is ieder schoonmaak-, glazenwas- of gevelreinigersbedrijf welkom.

Professioneel Schoonmaken werkt nauw samen met deze organisaties, daarom kunt u op deze pagina’s meer lezen over deze instellingen.

Andere relevante organisaties zijn:

HBA – Hoofdbedrijfsschap Ambachten
Het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) vertegenwoordigt 36 uiteenlopende branches (waaronder de glazenwassersbranche) met in totaal bijna 80.000 ondernemingen waarin meer dan 300.000 mensen werken.

RAS – Raad voor de Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaak
De RAS, Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche is opgericht door de sociale partners verbonden aan de CAO voor het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf. Belangrijke taak van de RAS is het naleven en toepassen van de CAO-afspraken.

SVS – schoonmaakopleidingen
Het doel van SVS is stimuleren, organiseren en uitvoeren van opleidingen voor werknemers in ondernemingen die zich op professionele wijze bezighouden met schoonmaakonderhoud in de meest ruime zin.

Carling – schoonmaakopleidingen
Carling verzorgt schoonmaakvakopleidingen en competentietrainingen. Het bedrijf biedt een pakket aan praktijkgerichte opleidingen door geheel Nederland, incompany of middels de open inschrijvingen.

FNV Schoonmaak – vakbond voor schoonmaakpersoneel
Met ruim 14.000 leden- en groeiende- is FNV Bondgenoten de grootste vakbond in de schoonmaak.

CNV Schoonmaak – vakbond voor schoonmaakpersoneel
CNV Vakmensen is met 135.000 leden de grootste bond binnen het CNV. De bond komt op voor werknemers in: het vervoer, de industrie, de voeding, de bouw en de facilitaire dienstverlening (o.a. schoonmaak), de houtindustrie.

Glazenwassersweblog – website voor en door glazenwassers
Met nieuws, actualiteiten, aanbiedingen, vacatures, foto’s en allles voor, door en van glazenwassers.